Най-малко 14 тела са открити по време на издирвателно-спасителната операция на мястото на катастрофата на самолета на непалската авиокомпания Tara Air в северозападната част на Хималаите. Това съобщи вестник „The Kathmandu Post“, цитирайки говорителя на авиокомпанията Сударшан Бартаулу.

Откриха останките на изчезналия самолет в Непал (снимка)

Според него самолетът се е разбил в планина и се е разпаднал на парчета в радиус от 100 метра.

"Издирването на телата на загиналите продължава", каза Бартаула. Останките от самолета са открити в северозападния район Мустанг в Непал.

Катастрофа с пътнически самолет в Непал

Канадският самолет Twin Otter е излетял в неделя сутринта от летище Покхара в Джомсом, но минути по-късно комуникацията е изгубена. На борда е имало 22 души. Сред тях са 13 непалци, четирима индийци и двама германски граждани.

Джомсом е популярна дестинация за трекинг в Хималаите, на около 20 минути със самолет от Покхара, който се намира на 200 км западно от столицата Катманду.

Tara Air е дъщерно дружество на Yeti Airlines - частен вътрешен превозвач, който обслужва много отдалечени дестинации в Непал.

Въздушната индустрия на Непал процъфтява през последните години, като превозва стоки и хора между труднодостъпни райони, както и чуждестранни туристи и алпинисти. Но тя отдавна страда от лошата си слава заради липсата на безопасност поради недостатъчно обучение на пилотите.

Хималайската страна има и някои от най-отдалечените и трудни писти в света, обградени от заснежени върхове с подходи, които представляват предизвикателство дори за опитни пилоти.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм