Димитър Бундалов, който отглежда 200 пчелни семейства на два пчелина получи наградата за най-проспериращ млад пчелар в Международното пчеларско изложение – договаряне „Пчеларство - Плевен 2024“. Наградата му беше връчена на традиционна официална церемония на 11-ти февруари от заместник областния управител Николай Абрашев, а пред журналисти, 30-годишният пчелар сподели за пътя си, довел до признанието.

„Произвеждам общо 4 вида мед от двата пчелина. Пчелния мед го правя на крем-мед, който е много добър продукт и много се търси. Овкусяваме го с различни сушени плодове, а от прашеца на прополиса правим тинктури и спрейове.

Аз се стремя да достигам до крайния потребител на дребно, защото за мен това е начинът в тези трудни моменти и ниски изкупни цени на продукцията ми“.

Димитър Бундалов произвежда в дърводелска работилница и пчеларски инвентар за личното си стопанство, както и за колеги, които проявяват интерес.

Той сподели, че е започнал да се занимава с пчеларство от любопитство.

„Преди работех друга работа и колегите ми имаха по десетина кошера и аз реших да си взема два кошера, за да мога да се включвам в разговорите, а и идеята ми беше да ги настигна. Така, постепенно реших, че това е нещото, с което ще се занимавам докато мога“.

Пчеларят каза, че с 200 кошера успява да изхранва семейството си и средствата, които придобива от продажба на продукцията стигат.

„Много е важно да се намери начин да се достига до крайния потребител и като се предлага разнообразен асортимент, клиентите са доволни. Те искат да имат право на избор и искат да можеш да им предложиш всичко.

Затова се стремим към високо качество и към предлагане на нови и нови неща“.

Според пчеларя Димитър Бундалов, медът е сред най-фалшифицираните стоки в света.

„Хората трябва да търсят истинския мед при производителя – при пчеларите. Това е истината и то, да търсят меда при доказан производител, а не просто някой, който е производител по документи, защото има и много такива“.