И през тази година, напълно очаквано, ученическият маратон, който се провежда като част от програмата на Седмица на спорта 2024 в град Генерал Тошево, предизвика огромен интерес. Въпреки че тази проява се организира за трети пореден път, тя не омръзва на децата и те винаги я посещават масово.

Този път в лекоатлетическата проява се включиха близо 300 деца от първи до седми клас в двете училища в града – ОУ „Христо Смирненски“ и СУ „Никола Й. Вапцаров“, разпределени по пол – момичета и момчета.

Ученическият маратон се проведе на обичайното си място – по предварително обозначено и обезопасено трасе в Централния градски парк с обща дължина от малко над 320 метра.

Старт беше даден за деца в седем различни възрастови групи – ученици от 1, 2, 3, 4, 5, 6 и 7 клас. Преди състезанието децата получиха стартови номера, които бяха залепени на тениските им.

За най-малките участници в маратона трасето се оказа малко дълго. Децата се поизмориха, но въпреки това нито едно от тях не се отказа. При по-големите вече нямаше проблеми. Най-радващото от този маратон беше фактът, че всички деца пристигнаха с огромно желание за участие, включиха се без притеснение в надпреварата и пробягаха цялото трасе, без значение дали са сред първите или сред последните.

 В края на състезанието медали, тениски и грамоти получиха първите пет момчета и пет момичета от всяка възрастова група.