Порои причиниха мащабни наводнения в южния бразилски щат Рио Гранде до Сул, съобщи CNN.

Броят на смъртните случаи нарасна до 29, а 60 души са в неизвестност.

Отнесени са мостове и пътища, а според местните власти десетки населени места в 104 общини в щата са напълно откъснати от света.

В няколко залети от водата населени места е наредена незабавна евакуация.

"Искам да изразя дълбоките си съболезнования за всички загинали. В момента има 29 загинали и с най-дълбока скръб знам, че ще има и още", заяви губернаторът на щата Едуардо Лейте на живо в социалните мрежи.

По думите му това не е просто поредният критичен случай, "това е най-критичният случай, който държавата вероятно е регистрирала в историята си".

Повече от 300 000 души са останали без електричество след скъсване на язовирна стена на малка водноелектрическа централа вчера, съобщиха от главната компания за комунални услуги в щата.

Близо 7000 души са били принудени да напуснат домовете си.

Очакват се още дъждове, а пороите връхлетяха щатите Рио де Жанейро и Еспирито Санто, където властите описаха хаотична ситуация заради наводненията.

Потопът дойде в момент, когато Бразилия, най-голямата държава в Южна Америка, страда от поредица от екстремни метеорологични явления, които според експертите са по-вероятни поради изменението на климата.