Най-малко 18 души са загинали след експлозия във фабрика за фойерверки в Централен Тайланд в сряда, съобщи „Ройтерс“.

"Осемнадесет души са мъртви, потвърдено", разказва спасител.

Инцидентът е станал в следобедните часове в провинция Супхан Бури на около 120 км северно от Банкок, съобщиха от полицията, според споделено с медиите видео.

Изображенията, споделени от местната спасителна служба, показват метални отломки, разхвърляни по земята, и огромен шлейф черен дим.

"Не можем да кажем дали всички работници са загинали. Служителите влизат на мястото, за да разследват. Те не са открили оцелели", заяви пред Ройтерс губернаторът на провинцията Натапат Суванпратип.

"Премиерът разпореди проверка на централата, за да се установи дали тя работи законно и дали експлозията е причинена от небрежност. Законът трябва да бъде приложен в максимална степен, защото има невинни жертви и ранени", заявиха от офиса на Срета.

Взривът е станал по-малко от месец преди Лунната нова година, когато търсенето на фойерверки е голямо.

Експлозиите в цеховете за производство на петарди и други пиротехнически изделия не са рядкост в Тайланд.

Миналата година десет души загинаха, а повече от 100 бяха ранени след експлозия в склад за фойерверки в град Сунгай Колок в южната провинция Наративат.

Кралството в Югоизточна Азия също така има лоши резултати по отношение на безопасността в строителния сектор и смъртоносните инциденти са често срещани.

"Имаше смъртни случаи, проверяваме колко души са загинали", заяви пред АФП полковник от полицията Теерапож Рауангбан.

"Не виждаме повече щети към други къщи или хора, които живеят в близост до инцидента", добави той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм