Най-големите опасения за здравето на словашкия министър-председател Роберт Фицо засега са отминали, заяви в неделя вицепремиерът Роберт Калиняк, но уточни, че засега Фицо няма да бъде преместен от болницата в Банска Бистрица.

Най-лошото за Фицо премина, обяви вицепремиерът на Словакия

Последната операция на словашкия премиер увеличава шансовете за възстановяването му

В петък Роберт Фицо е претърпял двучасова операция за отстраняване на мъртви тъкани. По думите на вицепремиера не е било необходимо официално да бъдат поемани функциите на Фицо и с него се осъществява известна комуникация.

Покушението предизвика вълни на шок в цяла Европа и породи безпокойство за поляризираната и трескава политическа ситуация в Словакия, която има население от 5,4 милиона души.

Словашката полиция повдигна обвинение в опит за убийство на мъж, идентифициран само като Юрай Ц. от прокуратурата. Според местните медии той е 71-годишен бивш охранител в търговски център и автор на три стихосбирки, посочва Ройтерс. Съдът постанови, че той ще остане в ареста до провеждането на разследване поради опасност от бягство или престъпна дейност.

Откакто се завърна за четвърти път като министър-председател през октомври миналата година, Фицо бързо промени политиката си, което критиците от опозицията нарекоха заграбване на властта. Правителството му намали подкрепата за Украйна във войната ѝ с Русия и реорганизира обществената телевизия на фона на загрижеността на критиците за свободата на медиите.