XIV-тата Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM), където членуват повече от 300 професионалисти от 35 държави, започва днес в Пловдив. Форумът ще се проведе в Дома на културата до 28 октомври и в него ще участват повече от 200 делегати от 20 различни страни - от Съединените американски щати до Близкия изток и Северна Африка. Събитието ще открие президентът на организацията Роберто Нарди, който е и Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим.

България е първата страна без излаз на Средиземно море, в която се организира мащабният форум. Един от мотивите да бъде взето решение за домакинството на Пловдив са мозайките в Малката и Епископската базилики и в Културен център „Тракарт“, както и кандидатурата на града на тепетата за включване в постоянния списък на ЮНЕСКО.

Един от фокусите на конференцията ще бъде Епископската базилика, която е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Базиликата ще бъде специален обект за научни дискусии и споделяне на ноу-хау от страна на учени от Европа и Близкия изток.

В конференцията ще присъстват и млади учени и студенти от България и Балканския полуостров.

Събитието се провежда по покана на Община Пловдив и под патронажа на Министерство на културата.