На 28 август в град Видин беше даден стартът на най-популярния веломаршрут в България – „Дунав Ултра“. Точно 160 колоездачи поеха по трасето, обединявайки лично предизвикателство с обща кауза – популяризиране на населените места по поречието на река Дунав и Добруджа.

„Дунав Ултра – Реката, Добруджа и морето 2022“ е едновременно спортно предизвикателство и начин колоездачите да популяризират региона. Маршрутът следва северната граница на страната, преминавайки по поречието на река Дунав, през Добруджа, завършвайки в село Дуранкулак на Черно море.

Преходът е индивидуално предизвикателство за всички участници, обединени в каузата за популяризиране на над 110 населени места в България, през които преминава маршрутът.

Само ден по-късно, днес, през град Генерал Тошево преминаха първенците в колоездачния тур. Георги Попгеоргиев и Богдан Кирчев от Пловдив се движиха първи с равни времена и бяха пред знамето на „Дунав Ултра“ в нашето градче около 13:15 часа – малко под 29 часа след своя старт в град Видин. При това, двамата отбелязаха, че са почивали само четири часа през нощта. Те бяха посрещнати със содена питка и мед от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров на площад „Бялата лястовица“. Малко след тях, около 13:45 през града ни премина и Петър Христов от Севлиево, който след теглене на жребий, имаше честта да носи на рамката на колелото си герба на Община Генерал Тошево.  

Малко по-късно стана ясно, че Богдан Кирчев е преминал през целия маршрут за невероятните 32 часа, като той споделя постижението си с Георги Попгеоргиев, с когото изминават разстоянието на Видин до Дуранкулак заедно и се подкрепят през цялото време.

Организаторите на събитието разкриха, че сред участващите има такива, които тръгват по маршрута с тандем велосипед (велосипед за двама), едноколeсен велосипед, като най-младият участник е на 18 години, а най-възрастният на 78 години.

Тази година събитието предизвика огромен интерес и включва рекорден брой Общини. Събитието се провежда с подкрепата на Министерство на Туризма и общините: Видин, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Две Могили, Русе, Силистра, Генерал Тошево и Шабла.