Традиционната проява се организира по повод духовния празник на град Видин и се проведе за 19-ти път. В тазгодишното издание се включиха 364 участници, от които 252 от Видин, както и 14 от Сърбия и 98 от Румъния. В него участваха ученици от 3 до 12 клас. На церемония днес в актовата зала на СУ „Цар Симеон Велики“ бяха наградени математиците, постигнали най-високи резултати на състезанието.

Временно изпълняващият кмет на Община Видин Цветомира Илиева поздрави присъстващите: „За поредна година състезанието премина при изключително голям интерес и показа, че във Видин живеят и учат много талантливи и способни деца и младежи, с които се гордеем. Адмирации и за участието на нашите гости от Румъния и Сърбия. Пожелавам на всички Вас да постигате и занапред много успехи в сферата на най-точната наука – математиката и да бъдете истински удовлетворени от своето призвание!“ – каза Илиева. Тя връчи златните медали и грамотите на участниците, заели първо място в своята възрастова група, както и специалната награда на кмета – парични средства за най-добрите видински математици.

Сред присъстващите бяха Веселка Асенова - началник на Регионалното управление на образованието, Георги Иванчев – почетен член на Съюза на математиците в България и почетен гражданин на Видин, Теодора Андрейнска - президент на Инър Уийл клуб Видин и други.

Дамите от Инър Уийл клуб наградиха с лакомства отличните математици.

Традиционното Димитровденско математическо състезание се организира от Съюза на математиците в България – Секция Видин, Община Видин и Регионалното управление на образованието.