Планът за възстановяване и развитие на туризма във Варна до 2030 г., приет от Общинския съвет преди две години, е адекватен спрямо ситуацията, но не се следва особено. Това заяви в студиото на Дарик кандидатът за общински съветник на коалиция „Алтернативата на гражданите” Надежда Ниетреста.

Ниетреста заяви, че ако стане член на Общинския съвет, ще работи Планът категорично да се изпълнява. Това означава увеличаване на средствата за реклама, създаване на много дигитални приложения, засилена реклама на туристическите обекти в града и превръщане на Варна наистина в целогодишна туристическа дестинация.  

Последното може да се случи с увеличаване на събитийния календар. Ако се монтира подвижен покрив на Летния театър, там могат да се случват събития от април до октомври. Ако има опция, да се изгради и Експо център, като се помисли и за провеждане на туристически изложения.

Ниетреста добави, че Варна трябва да има дигитално приложение, чийто QR-код туристите да сканират на мобилните си устройства още със слизането им от самолета или влизането във Варна и така да получават информация за всичко в града – заведения, събития, забележителности…

Необходимо е облекчаване на процедурите за получаване на различни разрешения за работа на туристическите обекти във Варна. 

„Случва се така, че летният туристически сезон започва, а ние все още не сме получили нужната документация от Общината”, посочи Ниетреста, която е собственик на туроператорска агенция и управител на компания за хотелски мениджмънт във Варна.

Липсата на квалифицирани кадри в туризма е огромна. За задържането на местните кадри общинската администрация може да съдейства обучаващите се в университетите и професионалните училища в града да идват на стаж в местни компании.

Общината може да помага много, в тясна работа с другите институции, които съдействат за разрешителни за работа на кадри от чужбина.  Ако стане общински съветник, Надежда Ниетреста всячески би се постарала местната власт да съдейства на бизнеса за ускоряване на тромавата процедура за издаване на визи за работниците в туризма.

Впечатленията й от изминалия сезон във Варна са, че градът е мръсен, а сметоизвозването в курортите се случва в часове, които не са адекватни. „Камионите на почистващите фирми минават сутрин и вечер, но сутринта кофите са празни и това е безсмислено. Сметоизвозването трябва да се случваи сутрин и следобед“, смята кандидатът за общински съветник.

„Алтернативата на гражданите” е алтернатива на всичко съществуващо досега. Видях лъч надежда, видях различното, че хората, които развиваме бизнеса си във Варна и плащаме данъците си тук, можем да допринесем с добро за развитието на града ни”, изтъкна Надежда Ниетреста.

Според нея образованите и успели хора са тези, които трябва да управляват Варна.

Целият разговор с нея е прикачен.