Коронавирусът катализира тлеещи процеси в света и ги превърна в реални проблеми – той вече се използва политически и с него се обясняват много неудачи и неуспешни икономически реформи и решения. Това коментира в интервю за „Дарик“ бившият външен министър Надежда Нейнски.

По думите й тепърва ще видим отражението на вируса върху световната политика. Като настоящ посланик на страната ни в Турция Надежда Нейнски посочи, че обществото там е по-дисциплинирано по отношение на мерките, а Анкара и Истанбул са изглеждали като „призрачни“ градове.

Основната задача на света е да се бори със страха

Коронавирусът ще промени света около нас и във нас, възприятията и отношенията помежду ни – сега е моментът светът да се върне към себе си и към базовите неща, като прецени доколко се е отдалечил от тях, коментира Надежда Нейнски.

„Много неудачи по света започнаха да се обясняват с коронавируса, много неуспешни икономически реформи, много фалити се обясняват с коронавируса. Сигурно той има голям дял в това, което се случва, но според мен той по-скоро катализира тлеещи процеси и ги превърна в реален проблем. Коронавирусът се стовари върху нас и ни накара буквално за часове да взимаме решения, които сме отлагали с години“, коментира тя.

По думите на бившия външен министър тепърва ще се види как вирусът ще се отрази на голямата политика, но тя смята, че страхът от смъртта е отрезвил много хора.

Най-голямото предизвикателство за света в момента е да се бори със страха и да не позволи страхът да не озвери хората. Страхът отключва и много негативни чувства, той ражда най-мрачните неща в човешката душа, коментира още Надежда Нейнски.

За мерките в Турция и дисциплината там

Турците приемали с мъдрост наложените строги мерки заради коронавируса. „Вярно е, че там санкциите са много по-тежки, глобите са сериозни“, каза посланикът ни в Анкара.

Като разказа, че в периода на карантината допреди дни от петък вечерта до неделя през нощта хората са нямали право да излизат. Излизането е било само за хляб, защото само хлебарниците са били отворени. В събота работели аптеките, но в неделя и те са били затворени.  

Не само Анкара и Истанбул, но и Измир, Бурса и други големи градове бяха затворени. Хората се съобразяват с това и проявяват мъдрост – за разлика от България там се носят маски и на улицата, обясни още Нейнски.

За съдбата на „Света София“

По повод очакваното решение на Държавния съвет на Турция дали „Света София“ да бъде превърната отново в действаща джамия посланикът ни в Анкара напомни, че този въпрос се повдига периодично и не се знае дали този път ще има решение.

Завърши заседанието на турския Държавен съвет за „Света София“

„Има голяма битка в двете посоки – и да стане и да не стане. Самите те толкова много говорят за толерантност, за взаимно уважение между религиите и етносите, като са давали и множество примери за това. Така че според мен ще се намери някакво решение и „Света София“ ще остане наистина музей, какъвто е и статутът й в този момент“, коментира Надежда Нейнски.

По думите на посланика ни в Турция времето сега е такова, че трябва да се дават добри примери за подражание, вместо да се създава напрежение.

За жените в мъжкия свят на политиката

„Политиката е мъжки свят и жените в нея могат да са успешни, ако изградят мъжки характер в женско тяло“, коментира още Надежда Неински. Тя е част от радио и фотографската поредица на Дарик „Жена с 20 имена“, чиято финална част е откритата преди дни изложба с портретите на 20 жени в Галерия „Оборище 5“ в столицата.

„Жена с 20 имена” - портретни фотографии на 20 жени, заснети на местата, където работят

За да бъде една жена успешна в политиката, тя не трябва да бъде по-мъж от мъжете, а да запази своята женственост като я допълни с мъжки характер, коментира още Нейнски, която има 25 години опит на терена на политиката.

Всичко има значение в политиката и в дипломацията, но най-важното нещо там, както и в живота, е чувството за мярка, смята тя.

Надежда Нейнски призна, че в началото на политическата й кариера се е дразнела, когато я наричаха "хубавото Наде". "Тогава смятах, че съм много повече от една външност, че това подценява професионалните и интелектуални ми качества. Може би и затова тогава вложих изключителна енергия, за да покажа компетентност и тя да надмогне външността", обясни дипломатът.

Сега с годините започна това да ми липсва, защото човек изпитва носталгия към младото лице и излъчването, което е имал на 30 години. Помирила съм се с годините - смятам, че всичко преживяно е сложило отпечатък върху мен, защото това е мъдростта. Харесвам си и бръчките и гънките в душата, които са вътрешните следи, сподели още Надежда Нейнски.