За второто полугодие на миналата година Регионалната здравноосигурителна каса /РЗОК/ в Русе е заплатила над половин милион лева за закупуване и ремонт на помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия /ПСПСМИ/. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Анатоли Станев и директора на РЗОК Мариела Личева. Точната сума възлиза на  638 931.89 лв. В националния списък, който регламентира за какво точно могат да бъдат харчени парите, влизат над 7000 средства. Сред тях са различни видове протези, ортопедични обувки, слухови апарати, очни протези, гръдни епитези, перуки, патерици, бастуни, проходилки, инвалидни колички, комбинирани столове за тоалет и баня, както и много други специализирани помощни средства и принадлежности. Според Станев това е ключова дейност и тя трябва да бъде развивана, така че да обхване максимален брой нуждаещи се. Той благодари на директора на касата Мариела Личева и екипа ѝ за ежедневния професионализъм, който влагат в дейността си и за индивидуалния им подход към всеки проблем.  

Парите са били използвани за закупуване на помощни средства или за техния ремонт. Общият брой на подадените заявления е бил 2024, като от тях на комисия в РЗОК /до 1000лв/ са разгледани 1611 заявления за отпускане на /ПСПСМИ/ и 277 за ремонт. 64 заявления не са одобрени, като основната причина за постановените откази са неспазени експлоатационни срокове. Към НЗОК /над 1000 лв./ са пренасочени 72 заявления, от които 7 са за отпуска не на ПСПСМИ и 65 за ремонт.

Припомняме, че от 1-и юли миналата година процесите по отпускане, отчитане, контрол и заплащане на помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия /ПСПСМИ/, както и ремонтните дейности за помощните изделия за хора с увреждания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване се осъществяват от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/.