Председателят на Областния съвет на Българския червен кръст /БЧК/ в Русе доц. д-р Стефко Бурджиев /бивш областен управител/ бе удостоен с почетна грамота от областния управител Данаил Ковачев. Отличието се връчва за цялостния принос на доц. Бурджиев към развитието на организацията и насърчаването на доброволчеството. „Вие сте пример за много млади хора. Професионализмът и отдадеността Ви на множество каузи са достойни за уважение“, каза Ковачев. С грамота от Ковачев бе удостоена и Антоанета Ябанозова, която е директор на секретариата на Областния съвет на БЧК в града. По време на срещата с областния управител, която бе посветена на 145-ата годишнина от създаването на БЧК, бяха обсъдени и възможностите за разширяване на сътрудничеството между двете структури.  

Националната организация на Червения кръст се формира след Съединението, на 20 септември 1885 година, като първите червенокръстки дружества у нас са създадени през 1878 година – в София и Сливен. На национално ниво организацията бива оглавена от митрополит Климент – Васил Друмев. Българският червен кръст има принос към формирането на здравната система в България, като построява болници в различни градове - така е създадена и най-големият спешен център в страната „Пирогов“. Към това лечебно заведение в началото на 20 век е открито и първото училище за милосърдни сестри. Организацията играе важна роля при оказването на медицинска помощ по време на войните за национално обединение, при земетресението през 1928 година и бежанската вълна от Беломорието и Одринска Тракия. Инициира и създава санитарната авиация и спешната помощ у нас, както и организираното доброволно и безвъзмездно кръводаряване. В наши дни БЧК провежда многобройни хуманитарни акции в подкрепа на пострадали от природни бедствия и военни конфликти в над 40 държави.

Понастоящем в дейностите на БЧК – Русе активно се включват над 950 доброволци. Сред основните приоритети на организацията остава обучението на доброволците и подготовката им за реакция при бедствия, аварии и кризисни ситуации.