Средно между  10 и 15 лв.  ще получат потребителите на столичната „ Топлофикация” , които са получили изравнителни фактури с начислено  по-високо ДДС. Това коментира пред Дарик Пламен Иванов, директор на Дирекция „Икономическа политика“ към „Топлофикация София“.

„Топлофикация“ и „Булгаргаз“ подписаха договор

Корекцията в сметките са налични от началото на седмицата, като Иванов уточни, че процесът върви плавно и няма нерешени проблеми.

Общо „Топлофикация” върне към абонатите  около 3 млн. лв., което представлява около 1% от сумата на издадените общи сметки на потребителите за отчетния период.

„Галъп“: 80% от българите намират за реална опасността от недостиг на газ

От 19 септември абонатите на „Топлофикация” могат да заплащат изравнителните си сметки за парно с преизчислено по-ниско ДДС от 9%.  А получилите корекция потребители са над 200 хиляди. Пред Дарик Пламен Иванов, директор на Дирекция „Икономическа политика“ към „Топлофикация София“ обясни как ще се връща сумата от преизчисление ДДС.

Пламен Иванов обясни и каква е процедурата за корекция на изравнителна сметка. 

„Тоест, ако през отчетния срок 2021 - 2022 година клиент е имал прогнозно фактури за 1000 лв., а общата фактура е на стойност 1100 лв., възниква необходимост от доначисление на 100 лв. като единствено тези 100 лв. подлежат на поправка с новата ставка от 9%“, обясни Пламен Иванов.

Битовите абонати трябва да платят фактурата си в срок от 45 дни от датата на издаване на фактурата, за стопанските потребители периодът е 30 дни.

Иванов уточни, че в случая не става дума за издаване на нови изравнителни сметки, а за коригиране.

КЕВР изиска „Топлофикация София“ да даде информация за коригирането на изравнителните сметки

На въпрос кога започва да важи тогава периодът за заплащане на сметките, тъй като издадените фактури на битовите потребители  от дата 31 юли са със срок до 14 септември и има ли допълните лихви, той поясни, че има доброволен срок за плащане на новата фактура.

Пламен Иванов уточни, че няма информация за неизяснени въпроси от страна на потребителите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм