Остават броени дни, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация. Срокът за ранно онлайн деклариране и плащане е 31 март, напомнят от НАП-Варна.

Общо 18 676 са подадените декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ във варненския офис на приходната агенция. От тях 3 983 данъкоплатци декларираха доходите си в салона за обслужване в морската столица, а 14 326 души предпочетоха да подадат декларациите си по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис, 367 са използвали услугите на лицензиран пощенски оператор.

Близо 11 250 са потребителите, които към момента са се възползвали от е-услугата за достъп до предварително попълнената данъчна декларация, която от 9 март е на разположение в Портала за електронни услуги на НАП.

От териториалната дирекция на приходната агенция във Варна напомнят, че гражданите подали годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне, ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и ако са внесли целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март.

Тази година данъчната кампания за деклариране на доходите на физически лица, получени през 2022 г., приключва на 2 май, тъй като 30 април е почивен ден.