В Козлодуй за пръв път се проведе Национален крос „По стъпките на Ботев”, организиран от Община Козлодуй в рамките на Програма „Ботеви дни”.

В бягането, което не беше със състезателен характер, се включиха 67 участници от Козлодуй, Софрониево и Враца.


В кроса участваха и професионални спортисти. Първи финишира мароканският бегач Ахмед Насеф.

Най-малката участничка бе Мария, на 2 години, от Враца. Най-възрастните участници бяха над 60 години.


Първият маршрут, 8 км и 760 м, бе пробяган от 16 души, вторият, 4 км и 876 м – от 21 души, третият, 1 км и 876 м – от 30 души. Дължината на маршрутите символично е свързана с годината, в която Ботев и неговите четници стъпват на Козлодуйския бряг – 1876 г.
Националният крос „По стъпките на Ботев” се състоя и благодарение на съдействието на Христо Трифонов и Даниел Дуков, един от най-успешните състезатели по маратон в България.
„Козлодуй заслужава да има такъв крос, който да се разраства в годините. Хубаво е, че организаторите искат да го превърнат в традиция и да стане със състезателен характер за спортистите от цяла България, а защо не и от чужбина. За сведение, времето на първия финиширал, Ахмед Насеф, е 00:31:35. Радвам се, че повечето участници бяха деца, в това число – и на най-дългата дистанция.”, сподели пред всички именитият бегач Даниел Дуков.
На финала всички участници получиха паметни медали с лика на Христо Ботев и герба на община Козлодуй и грамоти за участие. Наградите връчи Цветан Братов, заслужил лекоатлет и заслужил треньор.
За всички желаещи бе организирано посещение на Национален музей „Параход Радецки”.