На 14-и февруари лозарите и винарите на Винпром Карнобат за поредна година посрещнаха празника „Трифон Зарезан“, който отбелязваме в чест на ежедневно влагащите труд и усилия за създаването на неповторимите висококачествени български вина и ракии. Първо лозите бяха осветени от отците от храм "Св. Йоан Богослов" в гр. Карнобат. Те отправиха молитва за здраве, плодородие, благоденствие и успех.

Гостите се радваха на автентичните изпълнения на танцьорите от местният фолклорен ансамбъл „Пъстрича“, танцуващи под звуците на самодеен оркестър „Карнота“. По традиция на този ден всички лозари обредно зарязват лозята на винпрома. Тази година старите и опитни лозари застанаха до младите, които все още се учат, и направиха заедно ритуално зарязване.

С този символичен жест те утвърдиха дадената дума през следващата лозаро-винарска година да работят заедно, рамо до рамо и да дават най-доброто от себе си за да могат на есен да съберат прекрасно грозде за изключителните вина и ракии.

Като продължение на дългогодишната инициатива на Винпром Карнобат за подпомагане на успешните ученици в град Карнобат, тази година основават „МЕСТНА ИНИЦИАТИВА ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА МЛАДЕЖТА“.

„Водени от желанието си за устойчиво развитие на град Карнобат и района и, работейки от десетилетия с хората тук, знаем, че един от най-сериозните въпроси, на които трябва да намерим решение, е създаването на подходяща среда за живот и развитие на нашата младеж", споделят от ръководството на Винпром Карнобат.

Те допълниха още, че "това е причината да продължим и с конкретните действия. Като първа стъпка създадохме близки контакти с ръководителите на най-елитните учебни заведения в града и започнахме да поощряваме най-добрите ученици с ваучери, които да служат за закупуване на учебни материали“.

Годишните отличия, за успели карнобатски ученици са факт в продължение на години. Те се присъждат на ученици с високи постижения в научната и професионална подготовка по време на средното и професионално образование. Отличията се връчват в края на учебната година, през месец май.

Винпром Карнобат, в тясно партньорство с директорите на училищата в Карнобат се ангажира да инвестира в развитието на тези млади хора, да им даде знания и възможност за житейска реализация в техният роден град.

Избрани ученици от професионалната гимназия ще преминат през персонализирана програма придобивайки практически опит в лозарството.

Ще бъде създадена специализирана паралелка в която ще се формират бъдещите агрономи и лозари.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм