Призивът на Украйна за повече оръжия и боеприпаси става все по-силен, колкото по-дълго продължава войната, пише Би Би Си. Сега се готви голяма офанзива, но в същото време Украйна все още трябва да изразходва огромни ресурси само за поддържане на позицията си.

Въпреки скорошната поява на модерни оръжия като танкове и бронирани превозни средства, Украйна остава силно разчитаща на по-стария си арсенал от съветската ера.

Откриват дронове близо до Москва, предполага се, че са украински

Произведената в Русия система за противовъздушна отбрана "Бук", която може да се насочва срещу самолети, дронове и ракети, все още е едно от нейните ценни притежания. Това усъвършенствано оръжие е помогнало на Русия да поеме контрол над небето.

Йозеф, командирът на Бук, заяви, че това е „цел номер едно за Русия“. Това обяснява изключителните грижи, положени за опазването му. Дългото превозно средство с радарния купол е заровено в дълбок изкоп, покрит с камуфлажна мрежа. Отгоре има две сиви ракети. 

Дезертьор от „Вагнер“ на съд в Норвегия

По-рано този месец онлайн беше изтекъл тайник от секретни американски документи - карти, диаграми и снимки, разкриващи подробни разузнавателни данни, събрани за войната.

В документите се говори за остър недостиг на ракети "Бук" при украинската армия. Йозеф опроверга информацията като заяви, че това не е вярно. Той призна обаче, че Бук се оказва труден за поддръжка и Украйна се нуждае от повече.

Нямаме достатъчно. Частите се чупят, а ние нямаме резервни, защото заводите, които ги произвеждат, не са в Украйна“, каза той. 

ЕС предостави на Украйна още 1,5 млрд. евро помощ

Йозеф не само оспорва част от съдържанието на тези изтекли доклади на американското разузнаване. Той се съмнява дали наистина са разкрили някакви тайни.

„Защо да се сърдим на американците? Защото дадоха информация, която руснаците имат от 20 години? Смешно!“, каза Йозеф. Русия, смята той, винаги е знаела за възможностите на въоръжените сили на Украйна.

Русия обаче все още не знае времето или мястото на очакваната офанзива на Украйна. Това ще бъде от ключово значение за връщането на територии и облекчаване на част от натиска, който се усеща по фронта на Украйна от 1300 км. Където и да се случи, Русия ще трябва да пренасочи част от силите си.

Синът на говорителя на Путин се е присъединил към Вагнер в Украйна

Украйна обаче също трябва да въоръжи и оборудва нови части, за да проведе тази офанзива. И двете страни се борят да изхранят фронтовата линия.

На друго място близо до Бахмут украинските войски от 80-та бригада вече използват стотици артилерийски изстрели на ден, за да се опитат да отблъснат настъплението на Русия.

Те вече използват част от оръжията, доставени от Запада. Сергей и хората му работят с британско леко артилерийско оръдие L119. Сергей обаче сподели, че и те трябва да бъдат презареждани. Той казва, че стрелят средно по 30 патрона на ден.

Столтенберг от “Рамщайн“: Украйна е готова за настъпление

Имаме достатъчно хора за момента, но имаме нужда от боеприпаси. Боеприпасите са най-важни“, сподели той. 

„Ако тръгнем в настъпление тази година и си върнем земята, тогава ще спечелим, но ако това не се случи, тогава нямаме ресурсите войната да продължи още много“, категоричен е той.

Владимир, командирът на „Град“, е още по-прям. „Страната е изтощена, икономиката също“, каза той.

И той се опасява, че ако действията на Украйна на бойното поле не са решаващи тази година, подкрепата на Запада може да отслабне. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм