Датата 27-ми март се свързва с два тежки инцидента, отнели живота на повече от 700 души.

На 27 март 1977 г. се случва катастрофа между самолети, взела най-много жертви в света.

Най-тежката авиационна злополука в света се случва на пистата в Тенерифе в Канарските острови, когато два самолета Боинг 747 се сблъскват при изключително гъста мъгла. При инцидента двата самолета избухват в пламъци и убиват общо 583 души.
На 27 март 1977 година при полет от САЩ до столицата на Канарските острови - Лас Палмас, на борда на самолета на Пан Ам, Боинг 747 има 378 пасажери. Малко преди да се насочи за кацане в Лас Палмас, главният пилот на самолета получава разпореждане да кацне в Тенерифе.

Причината е, че над Лас Палмас е избухнала бомба, поради което останалите полети за Лас Палмас също са пренасочени към Тенерифе, което натоварва изключително обстановката на летището.

След като положението на летището е овладяно, самолетът на Пан Ам е подготвен да отлети за Лас Палмас, като инструкциите, които екипажът получава са: да следва самолет Боинг 747 на KLM с 248 пасажера на борда.

Докато самолетът на Пан Ам рулира по пистата обаче, се спуска гъста мъгла, която пречи на самолетите да се виждат, както и да бъдат следени от контролната кула на летището.

При тези метеорологични условия самолетът на Пан Ам пропуска излаз № 3 и излиза на пистата от друг излаз.
От своя страна водачът на другия Боинг взема решение, че първият го чака отвън пистата и стартира полет -  в 05:06 часа, без да е получил позволение.

По това време самолетът на Пан Ам е на същата писта, в резултат на което при излитането си, Боингът на KLM се блъска в този на Пан Ам.

От пасажерите на американския самолет загиналите са 335, а в Боинга на KLM загиват всичките 248 пътници и персонал. Така общият брой на жертвите е 583 души.
Злополучният инцидент в Тенерифе остава най-голямата до днес катастрофа в историята на авиацията.

По време на фаталния инцидент мъглата е толкова гъста, че от контролната кула на летището, която е на 700 метра от мястото на злополуката дори не са видели, какво се е случило.

Друг тежък инцидент на датата 27-ми март е преобръщането на една от норвежките нефтени платформи в Северно море. При инцидента, който се случва на този ден през 1980 г. загиват 123-ма души от обслужващия персонал.