Лауреатски дни „Катя Попова” е международен фестивал с дългогодишна история, превърнал се в емблема на Плевен. Привлекателен и интересен за многобройните български почитатели, той е известен и далеч зад пределите на България. Той е единственият фестивал в Европа за лауреати от престижни музикални фестивали и конкурси.

Международният  музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова” е учреден през 1966 г. като ежегоден музикален празник с участието на лауреати.

На 22 октомври преди 57 г. започва провеждането на Лауреатски дни „Катя Попова”

От третото си издание Фестивалът носи името на оперната прима Катя Попова/1924 – 1966 /, която е една от основателките и участник в първото издание. Лауреатските дни представят постиженията на новата генерация в европейското и световно изпълнителско майсторство, успехите на българската певческа и инструментална школа. Музикалният фестивал „Катя Попова” се провежда през 2 години в рамките на не по-малко от 5 концертни вечери.

На 22 октомври преди 57 г. започва провеждането на Лауреатски дни „Катя Попова”

С утвърдения си облик и съдържание, фестивалът интригува и привлича вниманието на много български и чуждестранни лауреати. Оригиналният характер на това своеобразно представяне на изявени млади музиканти, освободени от конкурсната атмосфера, превръща плевенските фестивални концерти и спектакли в истински музикален форум.Фестивалът се организира и финансира от Община Плевен в партньорство с  Плевенска филхармония.

На 22 октомври преди 57 г. започва провеждането на Лауреатски дни „Катя Попова”На 22 октомври преди 57 г. започва провеждането на Лауреатски дни „Катя Попова”