Пилонът в Рожен вече има знаме. След първия неуспешен опит, днес българският трибагнерик беше издигнат на 111 метра височина. 

Флагът е с размери 25 на 40 метра, а пилонът трябва да бъде открит официално на 13 юли за Роженския събор.

С дарителски кутии на Рожен, Община Смолян се включва в дарителската кампания в помощ на Кристин

Техническите проби бяха правени в продължение на три дни в различни часове и метеорологични условия, включително и скорост на вятъра. Оптималното издигане на трибагреника с площ от 1110 кв. м до върха на пилона е с продължителност между 5 и 7 минути. 

Празничната програмата за откриването на монумента на българското знаме - Пилон „Рожен“  ще стартира в 18:00 ч. с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“.   В тържествения спектакъл от 19,00 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, части от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, най-силните стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, емблематични песни за България в изпълнение на бесарабката Лилия Семкова, Християна Лоизу и Хор „Ваня Монева“. 

Всички хотели в Смолянско са заети за Роженския събор, настаняват се хора в Кърджали и Хасково

Специална програма, посветена на българското знаме, от 20:00 ч. ще представи Гвардейския представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

300 доброволци – гайдари и членове на клубовете на Национално дружество „Традиция“ и „Родолюбие“ и „Бага-Тур“ ще внесат националния флаг.

Започна монтирането на 111-метровия пилон на Рожен (видео)

След издигане на знамето вечерта ще продължи с грандиозно шоу-заря, изпълнение на „Моя страна, моя България“ от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Македония, Албания и България на възраст между 7 и 11 години и голямо общобългарско хоро, предаде bTV.

Следващите три дни от 14 до 16 юли ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023.

Отпада концертът на Лили Иванова на Рожен

Монументът на българското знаме е посветен на две бележити годишнини - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината на пилона символизира територията на България от 111 хил. кв. км.

"Освен, че пилонът е белег на ниско самочувствие, ние имаме много с какво да се гордеем, но някак не обръщаме внимание на това, което вече съществува, нито се грижим за него – така отиваме в посока на декоративния патриотизъм", коментира Мария Касимова-Моасе, писател и журналист.

Мария Касимова-Моасе по Дарик: Вместо да познаем творчеството на Ботев, ние си го татуираме на бицепсите

"Отделяме повече време в това да се тупаме в гърдите, че сме българи, а не в това да постигнем нещо, с което да се гордеем", каза Георги Донков.

"Тъжно е, че вместо да познаем творчеството на Ботев, ние избираме да си го татуираме на бицепсите, вместо да възстановим старината, която така или иначе е тук, ще направим нещо, което доказва, че опаковката за нас е по–важна от същината" добави още Касимова-Моасе.

Остава въпросът - Какви са приоритетите на България? Влагането на усилията в приоритетни инвестиции на вече изградени паметници на културата и съществено важни съоръжения, вместо да насочваме вниманието си към висшата форма на патриотизъм.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм