Шест сигнала за нарушения на изборните права на гражданите са регистрирани от началото на изборния ден в страната, по които се работи, предаде БТА. Близо 16 000 полицаи са ангажирани за охрана на изборите. Това каза пред медиите и.д. главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

От тях 15 600 охраняват пряко секции, а останалите са разпределени в групи за реакция при сигнали за купуване на гласове. 

МВР охранява всички над 11 хиляди секции. Там няма да бъдат допускани хора с опасни предмети, оръжие и снимащи устройства.

От началото на предизборната кампания до момента са образувани 99 досъдебни производства за нарушаване политическите права на гражданите. Най-много са в София, Бургас и Варна.

От МВР напомнят, че работят дежурни звена за хора, които са загубили документите си за самоличност, повредени са или с изтекъл срок, от 8:30 до 19:00 часа, така че всеки да може да упражни правото си на глас.

Изборният ден започна в спокойна обстановка, каза още Кангалджиев. Той посочи, че в МВР работи денонощна телефонна линия и електронна поща за подаване на сигнали.

Продължава работата на звеното между ДАНС, МВР и прокуратурата. Има и непрекъснат обмен на информация с ЦИК.