Националният празник на Република България – 3 март се отбелязва в цялата страна, чрез организиране на масови празнични тържества и църковни служби, шествия, концерти и други публични прояви. Засилва се движението на МПС, като основните транспортни потоци са към историческите местности и населени места, свързани с празника, а трафикът ще е натоварен и заради повечето почивни дни.

В тази връзка от ОДМВР – Русе е създадена организация за реализиране на дейности, които да гарантират добър обществен ред и безопасно движение по пътищата в областта по време и след публичните и масови прояви за празника, както и през предстоящите почивните дни.

Засилено ще бъде полицейското присъствие на местата с очаквано струпване на хора, като полицейски екипи ще охраняват тържествените прояви. В дейностите ще се включат екипи от служители на ОДМВР – Русе, Зонално жандармерийско управление - Русе и Общинска полиция - Русе.

Предприети са превантивни мерки за ограничаване извършването на престъпления против собствеността. С оглед на това, че по време на празниците зачестяват домовите кражби, след като много от гражданите отсъстват от домовете си и пребивават в други населени места, полицията препоръчва на стопаните да предприемат всички необходими мерки за опазване имущество си, особено ако ще пребивават другаде за по-дълго време, да не се оставят големи суми пари и ценности, да обезопасят жилищата, да бъдат бдителни за непознати и съмнителни лица, които влизат в етажната собственост, да са добре затворени и укрепени прозорци и балконски врати, особено на жилищата намиращи се на по-ниските етажи, да не се оставят отключени и без надзор превозни средства. Служителите на реда отново напомнят на гражданите да внимават за парите си особено когато се намират на по-оживени места, където често гастролират джебчийски бригади.

Съобразно обстановката в различните райони на обслужваните от РУ територии в областта са планирани и специализирани полицейски операции по направления на работа. 

Голяма част от състава на полицията през идните дни ще е ангажиран и с дейности, насочени към повишаване безопасността на движението по пътищата, ограничаване на предпоставките за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия и нарушения на ЗДВП. В дните с очаквана най-висока интензивност на движението са планирани специализирани полицейски операции. За периода от 1 до 4 март е планирана акция „Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост". Полицейски сили ще извършват контрол по главните пътища и на входно-изходните артерии в по-големите населени места и в районите с концентрация на пътни произшествия в областта. Ще се правят проверки с акценти: шофиране с несъобразена скорост и спазване на скоростните режими, контрол по отношение на управлението на МПС след употреба на алкохол, наркотични и/или други упойващи вещества, правоспособността на водачите, ще се следи за водачи с агресивно поведение на пътя, предприемащи рискови маневри, които застрашават живота и здравето на останалите участници в движението, за използване на обезопасителни колани и системи от водачите и пътниците, както и за други нарушения.

От полицията апелират водачите да се съобразяват с въведените ограничения на скоростта, да шофират спокойно и търпеливо, както и да не предприемат рискови изпреварвания.

За да се гарантира спокойствието и сигурността на гражданите дежурните екипи на МВР, от полицията и пожарната, са в денонощна готовност да реагират при спешни случаи, телефонът за връзка с тях е 112.