"Темата за присъединяването ни към Шенген е на дневен ред от над десетилетие. Страната ни е изпълнила критериите за присъединяване още през 2011 г. Присъединяването се оказа не толкова технически въпрос, колкото политически въпрос, за което е необходим пълен консенсус, за да можем да станем пълноправен член на Шенген. България поддържа активен диалог със всички скептично настроени държави членки и действа проактивно."

Милков: Основни приоритети са еврозоната и шенгенското споразумение

Това заяви заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев по време на брифинг в МВнР, предаде БГНЕС.

Коджабашев обясни, че ще работят активно по това страната да влезе в Шенген до края на годината. Той заяви, че България поддържа активен диалог със всички скептично настроени държави членки и действа проактивно.

Политико: Граничната корупция в България пречи на страната да се присъедини към Шенген

„Пример за това е, че България и Румъния поканиха екип от експерти от ЕК, който на място да се запознаят как и двете държави прилагат шенгенското законодателство. Инициативата бе подета от нашата страна”, подчерта той.

Коджабашев подчерта, че се прави необходимото да се променят скептичните нагласи, така че до края на годината да бъде взето политическо решение от съвета на ЕС, така че да бъде премахнат контролът от границите на страната ни.

Променят се правилата за влизане в Шенген

Той обясни, че вече има положителни нагласи от някои досега скептично настроени държави членки.

„Парламент на Дания преди 2 месеца даде зелена улица на датския парламент. Дания ще ни подкрепи”, каза той.

През следващите месеци ще има конкретни стъпки, който ще се предприемат.

Коджабашев каза, че България и Румъния изготвят презентации относно степента на прилагане на шенгенското право.

ЕК призова за приемането на България в Шенген

„Те ще бъдат представени в началото на следващия месец на държавите членки, а в края на месеца пристига комисията от експерти. Те ще направят проверка и ще докладват на ЕК, която ще ги оповести. На база на презентациите на България и Румъния, казусът с присъединяването на двете страни да влезе в дневния ред на ЕС през месец декември”, заяви той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм