Международният валутен фонд отправи забележка към новите британски финансови планове, които разбуниха пазарите, като предупреди, че "големи и нецеленасочени фискални пакети" вероятно ще увеличат неравенството във Великобритания и могат да подкопаят паричната политика, предаде БГНЕС. 

Байдън обяви 2,9 млрд. долара за борба с продоволствената криза в световен мащаб

В първия си коментар по плановете на новия британски финансов министър, които доведоха до сериозно понижение на курса на стерлинга и облигациите, МВФ призова британските власти да обмислят предоставянето на по-целенасочена подкрепа за семействата и бизнеса вместо значителни данъчни съкращения и рязко увеличаване на държавните разходи.

Лиз Тръс: „Никога повече“ непосилни сметки за енергетика

"Следим отблизо последните икономически събития в Обединеното кралство и сме ангажирани с действията на властите", заяви говорител на МВФ в отговор на запитване от Ройтерс, след като британският паунд достигна рекордно ниско ниво на фона на засилващата се финансова несигурност.

"Като се има предвид повишеният инфлационен натиск в много държави, включително Обединеното кралство, на този етап не препоръчваме големи и нецелеви фискални пакети, тъй като е важно фискалната политика да не работи в противоречие с паричната политика", заяви говорителят в първата публична реакция на МВФ.

Борис Джонсън одобри изграждането на два нови ядрени реактора

Световният кредитор разбира, че "значителният фискален пакет" на Великобритания е имал за цел да помогне на жителите да се справят с по-високите цени на енергията и да стимулира растежа чрез намаляване на данъците и мерки за подкрепа, но подобни мерки биха могли да поставят фискалната политика в противоречие с паричната политика - заяви говорителят.

Бюджетът на Обединеното кралство на 23 ноември ще предостави "ранна възможност на правителството в Лондон да обмисли начини за предоставяне на по-целенасочена подкрепа и да преоцени данъчните мерки, особено тези, които облагодетелстват лицата с високи доходи", добави говорителят.

Лиз Тръс представи своя кабинет

По време на финансовата криза през 1976 г. Великобритания беше принудена да кандидатства за заем от МВФ в размер на близо 4 млрд. долара, като преговарящите от МВФ тогава настояваха за дълбоки съкращения на публичните разходи.

През последните месеци служители на МВФ многократно предупреждаваха за необходимостта от внимателно калибриране на фискалната и паричната политика, след като централните банки в цял свят повишават лихвените проценти, за да овладеят инфлацията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм