Между 31 октомври и 02 ноември музиката на Европейската столица на културата ще бъде джаз. И тази година основната програма на Пловдив Джаз Фест се състои от 6 концерта, които този път са събрани в три дни. Гости на фестивала ще бъдат: легендарният китарист и трикратен носител на Грами – Джон Скофийлд, който гостува заедно с друг Грами носител – певецът и пианист Джон Клиъри; впечатляващата португалка певица Мария Жоао, която ще поведе и специален безплатен уъркшоп;  един от най-влиятелните китаристи и оригинални джаз музиканти – Кърт Розенуинкъл; един от най-успешните български джаз музиканти – контрабасистът Петър Славов младши и една от най-бързо развиващите и впечатляващи басисти в момента в света – Линда Мей Хан О.

В последната вечер на фестивал, Пловдив Джаз Фест инициира концертът, посветен на работата на големия български композитор и пианист Румен Тосков-Рупето. Пианистът Антони Дончев озаглави концерта – „Виждам птица да лети“.

Паралелната програма на фестивала е не по-малко разнообразна. Тази година тя включва: клубните концерти на Funkallero и Next Step Project; задължителните джем сешъни; литературната премиера на сборника „Истории от 90-те“; представянето на книга и прожекция на филм в рамките на събитието „Психоанализа и джаз“; концерт на финалистите от Конкурса за млади джаз изпълнители и първото издание на минифестивала Jazztronica.

Пловдив Джаз Фест присъжда и две награди. От 2016 г. организаторите на фестивала се стремят да отличат онези артисти, допринесли много за развитието и утвърждаването на джаза в страната ни. През 2019 г. Награда за цялостен принос в джаза ще бъде връчена на Теодосий Спасов.

Пловдив Джаз Фест ще присъди посмъртно награда на големия джаз пианист и композитор Васил Пармаков.