„Политическата тиня ще се утаи, мръсната пяна ще се отече в поточния канал, защото това, което правиш за себе си умира заедно с теб, но това, което правиш за другите и за обществото, ще живее вечно! Честит празник!".

Това каза кметът на Плевен Георг Спартански при откриването на 61-та Национална археологическа конференция, председателствана от доц. д-р Христо Попов – директор на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.

Събитието се състоя на 25-ти май в РИМ-Плевен, като специален гост беше зам.-министърът на културата доц. Пламен Славов.

Той отбеляза, че Община Плевен е общината в България, която отделя най-голям относителен дял от общинския бюджет за култура. "Смятам, че това, което се случва в областта на културата на територията на община Плеевен и на територията на Регионалния исторически музей става благодарение на общинското ръководство в лицето на кмета Георг Спартански и в лицето на Общински съвет - Плевен".

По-рано същия ден беше официално открита Научната конференция „Музеи и културно наследство – исторически и съвременни измерения”, с която започнаха поредицата прояви, посветени на 120-годишнината от началото на музейното дело в Плевен.