Няма нарушения при провеждането на кандидатстудентския изпит по химия на 1  юли, тази година. Това се казва в позиция на МУ Пловдив във връзка със сигнал и отворено писмо от адв. Лидия Димитров, представляваща група кандидат-студенти, които твърдят че некоректно зададена задача ги ощетява.

От Медицинския университет разясняват, че след подаване на сигнала е извършена обстойна проверка с участието на председателя на изпитната комисия по химия доц. Стела Димитрова и зам.-ректора по учебна дейност проф. д-р Ани Белчева.

Твърдението за несъответствие на дадения от изпитната комисия отговор на трета задача от теста по химия е неоснователно, категорични са от висшето учебно заведение. Представеният от изпитната комисията отговор от теста е абсолютно коректен, като същият е съобразен и е в пълно съответствие със знанията на кандидат-студентите, които получават по време на гимназиалното си образование, на база задължителните учебни програми за редовно и профилирано обучение по "Химия и опазване на околната среда“, допълват още от МУ Пловдив.

От там отхвърлят и обвиненията за ощетяване на кандидат-студентите при формиране на крайната оценката от изпита, както и за наличие на корупционна схема и предварително изнасяне на отговорите на изпитните тестове.

Междувременно, сигналът на кандидат-студентите вече се проверява от МОН.