В подкрепа на решението на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България, взето на 17-ти май 2024 г., за провеждане на протестни действия МУ-Плевен се присъедини към над 40 висши училища, които обявихa 20-ти май за ден на затворени врати, с изключение на провеждане на действия от неотложен характер.

Днес около 12:30 часа пред Ректората на висшето училище десетки преподаватели и служители на Медицинския университет в Плевен излязоха в знак на протест.

МУ-Плевен се присъедини към протеста на висшите училища в България

Христо Дочев, който е главен секретар на Медицински университет – Плевен каза: „Правителството изпълнява частично своите задължения и до края на месец април, то трябваше да предвиди и осигури трайно повишаване на средствата във висшето образование. Това е всъщност проблемът".

МУ-Плевен се присъедини към протеста на висшите училища в България

Във връзка със съобщение от пресслужбата на Министерски съвет, че са осигурени близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища, председателят на Независимия синдикат при Медицинския университет, д-р Николай Статев обясни: „Прословутите 39 млн. лв. бяха гласувани миналата година през декември, но все още не са пристигнали. Чакаме ги от миналата година. В допълнителните средства от 40,7 милиона лева влизат 7 милиона за стипендии за докторантите, защото една от задачите на висшите учебни заведения е да готвят и кадри, които да бъдат адекватни в новото време.

МУ-Плевен се присъедини към протеста на висшите училища в България

С ръководството на университета позицията ни е еднаква. Не делим заслуги - на кого е заслугата, на синдикатите или на Съвета на ректорите. Интересите са общи и ние заставаме в защита на висшето образование.

Всъщност, ние не протестираме точно за заплати, както се възприема. Пеотестираме за това, да бъдат изпълнявани поетите ангажименти, облечени в нормативни документи", каза още д-р Николай Статев.