България задава 1 януари 2025 г. като целева дата за въвеждането на еврото у нас. Това става ясно от постановление на Министерския съвет, публикувано за обществено обсъждане. В него се предлага създаване на Координационен съвет за подготовката ни за членството в еврозоната.

В мотивите се казва, че е необходимо новата индикативна дата да бъде закрепена в признат от правния ред източник с цел подготовката за смяната на официалната парична единица и съответната цел.

Предишната дата беше 1 януари 2024 година. Служебният кабинет, който управляваше тогава, не подаде доклада за покриването на критериите за влизането в европейския валутен съюз през февруари т. г., тъй като страната ни не успя да приеме необходимите законодателни промени заради политическата криза.

Датата 1 януари 2025 година е посочена като целева за присъединяването ни към еврозоната в програмата за управление на правителството за периода юни 2023 - декември 2024 година.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм