Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович съобщи днес, че е разочарован от преговорите с Киев и Москва за подписване на нов дългосрочен договор за пренос на руски газ към Европа. Заявявам това открито, каза той на пресконференция след четвъртите преговори от началото на годината на политическо равнище, съобщава БТА.

Шефчович уточни, че е убеден във възможността преди края на декември да бъде сключен нов договор. Той добави, че участниците в преговорите единодушно са на мнение, че за прекъсване на доставките заради липсата на договореност не може да става и дума. Шефчович поясни, че се разглеждат възможности за взимането на временни решения след изтичането на действащия договор на 1 януари догодина, ако дотогава няма ново споразумение.

Заместник-председателят на ЕК отново е предложил новият договор да се основава на европейските правила в областта на енергетиката, както и да бъде сключен за срок от десет години. Руската страна не е била в състояние да потвърди съгласието си с този подход и е предложила след петата година цените за преноса на руски газ през Украйна да бъдат преразгледани.

Оставаме в готовност да посредничим, но времето лети, посочи Шефчович. По думите му ако има политическа воля, изход ще се намери. Напълно съм уверен, че може да бъде постигнато взаимноизгодно решение, добави той.

Шефчович допълни, че през ноември е предложил нова среща с преговорните страни.