Русия и Турция обсъждат допълнителни доставки на системи за противовъздушна отбрана С-400, съобщи пред „Интерфакс“ директорът на „Рособоронекспорт“ Александър Михеев.

Той информира, че в момента Москва и Анкара обсъждат „опциите, финансовия модел и сроковете на доставка“.

„Програмата за локализация вече е на последен етап“, добави Михеев, но не разкри детайли по въпроса за локализацията на производството по договора за доставка на С-400 в Турция.

„Освен това, руски специалисти обучават турски военни с тази техника, която вече е доставена“, добави Михеев. „След завършването на програмата по обучението системата ще бъде поставена на бойно дежурство от турската страна“, заяви директорът на руската държавна компания.

Той заяви още, че Русия е доставила на Турция всички елементи на системата С-400. „Успешно се справихме с логистиката и доставката – осъществихме 72 полета. Всичко бе отбработено чисто, без сривове. Договорът е изпълнен по-рано от планираните срокове“, съобщи Михеев.

С- 400 ползва три вида ракети за да покрие целия си обсег на действие, като всяка е с различни възможности. Всяка оперативна система на комплекса позволява едновременна стрелба до 36 цели с до 72 управляеми ракетни боекомплекта.