През следващата година Монтана ще бъде център на много събития в масовия и професионалния спорт, заяви кметът Златко Живков на пресконференция ден след като се завърна от церемония в Европейския парламент, където града бе обявявен европейски град на спорта за 2023 година .

Кметът на Монтана представи флаг и плакет със званието, връчени му от организаторите на класацията ACES EUROPE. Другият български град, който ще бъде „Европейски малък град на спорта за 2023 г.“ е град Бяла, област Варна. На церемонията бе обявен и изборът на София за световна столица на спорта през 2024 година. Над 400 присъстващи станаха на крака и аплодираха българските представители.

До този момент 14 български градове са лауреати на престижната награда на ACES EUROPE, което поставя страната ни сред отличниците на континента. Класацията на спортните градове обхваща вече и градове от цял свят.

„Монтана е признат спортен център в България, заяви Живков. Сега ставаме част от световна мрежа обединена от усилията на много хора за развитие на спорта и качеството на живота в градовете. В Монтана години наред се работи целенасочено и последователно за подобряване на условията за спорт и това дава резултати”, допълни той.

Близо 3000 деца тренират редовно в школите на 28-те спортни клуба в града. През следващата година ще бъде възстановени ученическите игри. Отборите на училищата от Монтана са били 10 пъти национални финалисти в различни колективни спортове.