Максимално присъствие в образователните институции при полагане на необходимата грижа за учениците, студентите и преподавателите с оглед на евентуална по-силна ковид вълна. От този принцип ще се ръководи новият екит на МОН през предстоящата учебна година. Това каза служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов при представянето на екипа и на приоритетите си.

По думите му ще бъдат осигурени средства за отопление на образователните институции през зимата, друг е въпросът за фактическата ситуация за наличността на отоплителните материали.

Директорите против увеличаването на часовете в прогимназията

Проф. Сашо Пенов изрази и становището си във връзка с предложеното от предишния екит на ведомството увеличение на учебните часове по български език и литература, математика и география в 5, 6 и 7 клас, срещу което възразиха от Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Изчакват се резултатите от общественото обсъждане и във връзка с насрочването на резервни дати за изпитите в 7 клас за учениците, които по здравословни причини не са успели да се явят, заяви още министър Пенов.

Денков: Съвсем разбираемо е, че не съм част от служебния кабинет

Предишният екип на ведомството предложи, ако седмокласник пропусне някой от изпитите си, но е участвал в олимпиади, балът му да се формира, като вместо резултата от изпита от националното външно оценяване се използва по-високият от резултатите от областния или от националния кръг на олимпиадата по съответния учебен предмет.

Родители определиха предложението като крачка напред, но недостатъчна, защото не всички деца ходят на олимпиади. Срокът на общественото обсъждане на предложените промени е до 22 август.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм