По 7 часа почти всеки ден ще имат учениците от 5, 6 и 7 клас, ако бъде увеличен броят на часовете по математика, български език и литература и география, както предлагат от МОН. Това означава, че когато са втора смяна, те ще приключват училище вечер след 19 ч.  

Промяната само ще претовари децата и няма да повиши качеството на обучението, смятат от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България. Затова те не подкрепят направените предложения за промени в Наредба за изменение на учебния план и са изпратили становището си до ведомството. Въпросните предложения са публикувани за обществено обсъждане, което ще продължи до 22 август.

Как младите хора могат да пътуват и учат в чужбина безплатно?

По-големият брой часове ще се отрази зле върху здравето на учениците, като се има предвид, че българският език и математиката са трудните предмети. Освен това към момента учебното съдържание остава същото, което обезсмисля повечето часове, защото означава, че учениците ще затвърждават нещо, което реално не са усвоили, коментира Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.

От организацията настояват за запазване на броя на учебните часове, но наред с това одобряват намаляването на продължителността им от 45 на 40 минути, каквато е тя и сега в училищата на двусменен режим.

По думите на Стаматов липсва и кадрова обезпеченост за увеличаването на часовете. В едно голямо училище например ще трябва да бъде назначен поне още по един специалист по български език и по математика, а това са дефицитни кадри. Освен това в бюджетите на училищата не са предвидени средства за тези допълнителни часове.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм