Френският институт в България организира поредица от конференции дискуии, посветени на един от основните екологични проблеми на нашите градове – отпадъците.

Франкофонски център отвори врати в гимназия „Райко Цончев“

Отношението към тях, използването и рециклирането им, но също и способността ни да ограничаваме отпадъците или да ги разглеждаме като ресурс и богатство, поставят под въпрос способността ни да живеем в общност. Изправени пред целите, поставени от Европейския съюз и екологичната криза, ще успеем ли да се справиме с тези предизвикателства?

Иновациите съществуват, но те твърде често остават неразбрани. Френският институт в България дава глас на изследователи, неправителствени организации и местни експерти, за да се обнови перспективата и да се даде отговор на предизвикателствата, като се представят иновативни подходи в тази област.

Виртуален форум за образование и професионална реализация 2022

На 29-и ноември, вторник, от 12:00 до 14:00 ч., в зала „Славейков” на Френския институт в България: „От управление на отпадъците до управление на ресурсите”

Тази дискусия ще разгледа темата за политическите избори, необходими за излизането от разточителната икономика и преминаването към кръгова икономика. Въпросите ще се съсредоточат върху управлението на отпадъците в градовете: Как да ограничим отпадъците? Как да ги събираме разделно и рециклираме? Как тези действия могат или трябва да променят начина, по който управляваме публичните политики и нашите решения?

Потапяме се във виртуалната реалност с Киномания и Френския институт в България

На 13-и декември, вторник, от 12:00 до 13:00 ч., в зала „Славейков” на Френския институт в България: „Отпадъци: дали вече не съществуват решения?

Тази дискусия ще се фокусира върху новите перспективи за рециклиране на отпадъците, благодарение на научните изследвания и технологичните иновации. Отпадъчното електрическо и електронно оборудване съдържа много подлежащи на рециклиране материали. В настоящия контекст на изчерпване на природните ресурси, използването на тези отпадъци, които съдържат много пластмаса и редки метали, е от съществено значение за развитието на кръгова икономика, която позволява опазването на околната среда и здравето на хората.

На 10-и ноември, четвъртък, от 12:00 до 14:00 ч., онлайн конференция: „Кръговатата икономика: илюзия или необходимост? 

Често възприемани като проблем и разход, отпадъците са източник на решения за кръговата икономика в бъдеще. Решенията не се ли предлагат винаги от хората? Дискусията ще се съсредоточи върху ролята на участниците, неангажирани пряко в политическия процес: какво могат да направят компаниите, НПО и гражданите, за да преминат към икономика на рециклиране, оползотворяване и кръгова икономика?

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Darik.bg на живо:

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм