Възнаграждението е важно за младите лекари, но не е основният аргумент за решението на медиците ни да останат и да работят в България – важно е да се работи в уредена система, важна е материалната обезпеченост на болницата и възможността да правят съвременна медицина. Това коментираха в ефира на Дарик двама от младите лекари на „Пирогов“, които бяха на първа линия в борбата с коронавируса.

Д-р Анна Стоименова и д-р Велислава Миленкова гостуваха в предаването „Реактивно“ в рамките на радио и фотографската поредица на Дарик „Жена с 20 имена“.

Завършила в Медицинския университет във Варна д-р Стоименова решава, че мястото, където трябва да специализира Вътрешни болести е тъкмо "Пирогов". Школовката в болницата се оказва важен аргумент и за д-р Миленкова, която от 2017 г. специализира Анестезиология и Интензивно лечение. Сама предлага, при нужда от нея, да работи в отделението за Ковид в "Пирогов".

Никой не те пита за Хипократовата клетва, когато плащаш сметките си

Въпреки че посочиха като основен аргумент да останат в България трупането на опит и възможностите за развитие в медицината, и двете млади лекари признаха, че ниските възнаграждения по време на периода, в който лекарите специализират влияят на самочувствието им.

"Не действа добре на самочувствието ти, когато на близо 30 години трябва да разчиташ все още на родителите си", каза д-р Миленкова. "Ние сме хора като всички други и когато отидеш да си платиш наема или сметките никой не те пита за Хипократовата клетва", добави и д-р Стоименова.

Страхът за това, което причиняват на близките си бил по-голям

Бяхме наясно пред какво сме изправени донякъде, защото все пак имаше психическо напрежение да си затворен денонощно на работното си място за период между 14 и 20 дни беше изпитание, призна д-р Анна Стоименова. По думите й екипът на вътрешната клиника е трябвало да бъде разделен, като се поддържа освен екипът за "Ковид"-отделението, вътрешно отделение, както и спешния кабинет.

Д-р Миленкова призна, че е имало и чисто човешки страх от срещата с вируса. „Но поне за мен най-големият страх беше свързан с това, което причинявам на близките си. За тях е било много по-страшно и притеснително, отколкото за мен самата“, каза тя. И разказа, че близо половин година не е контактувала директно с родителите си, като през това време е пропуснала много важни моменти и лични празници.

„Думите са изключително важни – присъствието на лекаря е много важно. Има една мисъл, която аз много харесвам и тя е, че ако след разговор с лекар пациентът не се чувства по-добре, то той не е никакъв лекар“, каза младият анестезиолог по повод страховете на пациентите, постъпващи с Ковид-19.

На въпрос дали сега, когато вирусът отстъпва, е по-спокойно в „Пирогов“ д-р Анна Стоименова каза: „Сравнително. В „Пирогов“ спокойствието е много относително – за секунди там нещата могат да се променят!“.

Все още не си дават сметка за натрупания стрес

Младите лекари не си дават все още сметка за натрупания стрес в последните седмици. „По време на работа не мисля, че някой от колегите е усетил такова нещо. Но в момента, в който излезем от тази среда, започваме да си даваме сметка какво всъщност ни се е случило. Тогава вече проличава ясно, че наистина освен физическата умора, емоционалната и психическа умора също е налице“, каза д-р Велислава Миленкова.

Д-р Стоименова разказа, че в свободните часове основно спи. „Защото сънят ни е кът и нуждата от него е голяма в момента“, допълни тя. Д-р Миленкова призна, че опитва да намери време да разпуска с книги, удоволствия и разходки. „В противен случай, който и да е става тотално неефективен – и не е полезен нито за колегите си, нито за пациентите, нито дори за самия себе си“, казва още тя.

За усмивката на пациентите, които си тръгват излекувани

И двете призоваха да има повече уважение и търпение към лекарите, сестрите и работещите в болниците.

„Когато си тръгват на крака, а са били на кислород 20 дни и са нямали сили дори да станат – когато си тръгнат с една страхотна усмивка на уста, това топли душата ти изключително много“, каза д-р Стоименова.

Чуйте и целия разговор с д-р Анна Стоименова и д-р Велислава Миленкова в предаването на Дарик „Реактивно“.