С наближаване на датата на изборите зачестяват и сигналите за купуване на гласове, обяви въртешният министър Младен Маринов пред Нова телевизия.

Той обясни, че само в понеделник са проверени 5-6 сигнала. „Схемите са най-различни. Всеки сигнал се докладва в прокуратурата. Всички действия по преценка на остротата на сигнала се провеждат и под надзора на прокуратурата. Постъпват и анонимни сигнали, и от явни заявители по отношение на всички политически сили. Всеки сигнал е проверен”, каза Младен Маринов.

Той отхвърли обвиненията на опозицията, че сигналите срещу управляващите не се проверявали.

Задържаните в Несебър около акцията срещу купуване на гласове ще бъдат конвоирани до Столичното следствие днес, заяви вътрешният министър. Сред арестуваните е и кметът Николай Димитров.

ЦИК разреши обвинение и арест за кандидат-кмет на Несебър

Маринов коментира и отпадането на мониторинга на ЕК за България.

„Това е успех, свързан с дългогодишен труд на правителствата, така че да отговорим на всички европейски показатели”, каза министърът. „Това, което касае МВР, още при предишните доклади отпадна от мониторинга, но ние продължаваме да работим в тази насока”.

ЕК: България е постигнала достатъчен напредък

Във връзка с расисткия скандал след мача България-Англия, Маринов каза, че не приема определението, че България е расистка държава.

Расисткият скандал - дюшеш за Великобритания

„Не отричам, че има проблеми с футболното хулиганство и поведението на зрителите на стадиона. Ние инициирахме промени в закона”, обясни вътрешният министър.

След мача с Англия са установени 27 души, като 3 от тях са подведени под наказателна отговорност за хулиганство, а на останалите са съставени преписки със забрана за посещаване на спортни мероприятия за година и повече.

Маринов обясни, че от МВР искат на стадиона да влизат лица със самоличност и да се знае кой е закупил всеки билет.

По думите му обаче хората не трябва да разчитат само на МВР в такива ситуации.