"Хората около президента постепенно и постъпателно си проправят път към идеята да внушават, че е по-добре да сменим формата на държавно управление. Личи си желанието на президенстството да продължи да управлява. Попреядоха с власт, хареса им. Сега се нахвърлят върху политическите партии. Те са пряко отражение на обществото".

Такова мнение изрази Даниел Митов от ГЕРБ в предаването "Дребният шрифт" с Явор Сидеров.

Журналист пред Дарик: Това няма да са последните парламентарни избори за годината

"За съжаление влязохме в кръговрат от избори, обществото беше тежко разделено. Ние отново започваме да обясняваме нормалната процедура, защото през нея се възстнаовява разговорът между политическите партии", каза още Митов.

"Сега ще отидем на пети парламентарни избори. Да се надяваме, че тази терапия в крайна сметка ще приключи с осъзнаването, че демокрацията означава разговор - ние си дължим разговор, независимо кой кого харесва", коментира още той.

Обиди, критики и пластмасови ръце: Трима депутати с наказания от НС (видео)

Според него смяната на формата на управление на държавата крие голяма опасност, защото това е възможност за концентрация на власт в една и съща институция, в ръцете на един човек.

"Аз не виждам желание в обществото, въпреки всичките приказки на Слави Трифонов. Няма социология, която да е показала, че хората желаят смяна на формата на държавно управление", посочи Даниел Митов.

Трифонов: Радев няма никакво участие в идеята ни за референдум

"Вчера ме изуми пресконференцията на Слави Трифонов с тази социология, която показаха. Германската социологическа агенция "Ипсос" нямат мрежа в България, за да могат да проведат качествено социологическо изследване. Тези чужди компании нямат извадки в България. Винаги стигат до български компании, а нито една не е ползвана в случая, така че как е правено това изследване – има една огромна въпросителна", коментира още политикът.

"Оттук нататък ще започнат и много интерпретации по темата, и още въпроси да се задават – защо се прави целия този напън? То е ясно – на президента му хареса да управлява, вече си изкара половин редовен мандат със служебни кабинети, натресе ни Киро и Асен, направи и други подобни екзотични действия и в същия момент се опитва да стои встрани, сякаш няма много общо с цялата работа. Дава оценки на кабинетите, на политическите партии, на този и онзи, но както виждаме - и неговият рейтинг спада. Хората не са глупави - знаят кой управлява. Те са наясно, че това е човекът, който носи отговорност за случващото се през последните две години", категоричен е Митов.

Каква е разликата между парламентарна република и президентска република

По думите му създаването на политически партии не е кой знае каква философия. Една демокрация има нужда от традиции и натрупване на демократична традиция, за да работи нормално, смята той. Това, което пречи, са желанията за революции и революционни пориви. "Винаги съм се противопоставял на радикалното говорене. Този тип пориви много често пречат на развитието", каза Митов.

Според него политическите партии както в България, така и в демокрации, които са сравнително млади, трябва да понатрупат традиция и социална база. Всичко е въпрос на време и воля да си отстояваме свободата, смята Митов.

Политолог пред Дарик: Има битова връзка на ниво персонал между ИТН и Радев

Идеята за фондация, която се грижи за финансирането на партиите и разпространението на партийната идеология, той коментира така: "Може да се получи, аз по-удачен модел не съм виждал. Бългрските партии нямат такова нещо, защото няма финансиране. До момента не е било възможно, правени са опити. Бюджетът за подобни неща е нищожен, имайки предвид крайния ефект".

На въпроса можем ли да говорим за идеологическа бедност в партиите, Митов отговори категорично - да.

Какви са очакванията на депутатите за предстоящите избори?

"Новият ултралиберализъм много често започва да проявява някакви тоталитарни тенденции, като се опитва да остракира части от обществото, които се опитват да разсъждават по по-различен начин, променили са се идеологическите рамки. Те са флуидни и съдбата им е да се променят, но винаги трябва да има нещо в основата, което да е константно", заяви Митов.

Според него популизмът може да бъде понякога и съвсем добронамерен и ефективен. "Той по дефиниция е следване на някакво обществено генерирано мнение. Това не е начин да се управлява. Управлява се през лидерство, през ясна дефиниция на посоката", на мнение е Даниел Митов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм