Хуманитарната криза в Газа е ужасяваща. Това заяви в „Стълбището“ на Дарик радио Мирослав Зафиров, асоцииран старши сътрудник в Центъра за изследване на демокрацията. Според него в Газа задачата да бъде унищожен военният потенциал на Хамас не е изпълнена

„Размерът на кризата в Газа няма аналог и аз не съм убеден, че когато тази война свърши много хора когато се погледнат в огледалото, ще са щастливи от това, което виждат“, обясни Зафиров. 

По думите му натискът върху Израел се покачва неимоверно.

„Израел е готов и ще извърши операция в Рафах, тъй като преговорите на практика спряха. И това създава едно усещане за отсъствие на контрол, тъй като досега преговорите бяха под наблюдението на САЩ и то на ниво ЦРУ.  В последните седем дни фокуса беше върху възможния отговор на атаката на Иран, но натискът върху Нетаняху въобще не е отслабен“, коментира Зафиров.

Според него атаката на Иран се приема с безпокойство в Близкия изток.

„Безпокойството е много голямо. Хората, които живеят в Персийския залив се безпокоят, защото те може да са икономически мощни, но всичко зависи от това, което могат да произведат и да изнесат. Отговорът на Израел беше премерен. Нито Израел, нито Иран ще сложат точка на това. Конфликтите ще продължат“, подчерта експертът от Центъра за изследване на демокрацията.

Целия разговор чуйте в прикачения аудио файл.