Министърът на културата Найден Тодоров ще е специален гост на премиерата на най-новото представление на Драматично-куклен театър Враца „Добре дошли в България 2“, на 29 май, от 19 ч. , в Камерна зала.

За първи път в историята на местната трупа министър ще бъде сред почетните гости, което е изключително събитие за културния живот на града, съобщиха от ръководството на ДКТ Враца. Присъствието на Найден Тодоров подчертава значимостта на театралното изкуство и ще привлече още повече внимание към представленията на Врачанския театър.  

„Добре дошли в България 2“ е шестото ново заглавие в репертоара на театъра за последните пет месеца. Спектакълът е създаден специално за Драматично-куклен театър - Враца от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, които успяват майсторски да съчетаят хумор, емоционалност и критичен поглед върху различните аспекти на българската действителност.

През призмата на комедията те привличат вниманието към актуални социални теми като романтични измами, социални неравенства, емпатия и солидарност.

„Добре дошли в България 2“ щрихира желанията и вълненията на различни групи хора в съвременна България – от президента, през жителите на малките населени места и самотните жени, до мъжа с БМВ-то, който кара толкова бързо и опасно, че успява пробие времепространствения континуум и да се озове в 1954-та година.

С много хумор, самоирония и любов авторите Здрава Каменова и Гергана Димитрова създават моментна снимка на съвременната българска действителност, базирайки се на действителни събития от последните години. Необичайните ситуации, през които преминават героите превръщат реалността им в поредица от метафори и обръщат вниманието към ценността на изчезващата солидарност, изчезващите усмивки, изчезващата човечност и обич към ближния.

Под режисурата на самата съавторка на текста Гергана Димитрова, спектакълът обещава да бъде едно вълнуващо театрално изживяване за публиката, която ще има възможност да се забавлява, но и да размишлява върху различните аспекти на живота и бъдещето ни.

Сценографията и костюмите са дело на Илияна Кънчева, музиката на Мартин Лазаров, хореография - Ангелина Гаврилова.

В „Добре дошли в България 2“ участват актьорите: Емона Илиева, Ина Георгиева, Малинка Ганчева-Лютибродска, Ралица Ковачева-Бежан, Росица Огнянова, София Джустрова, Цветана Горкиева, Юлия Колова, Анастас Жайгаров, Делчо Чолаков, Калин Костадинов, Огнян Симеонов и Петко Каменов.