Правителството работи за създаване на закон за търговията с аграрни стоки. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на откриването на 18-я Национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни в местността „Паниците“, Калофер. По думите му, необходимо е да се създадат нужните правила, по които да функционира пазарът, който оттам нататък се регулира с предлагане и търсене.

Във връзка с искането да бъде въведен етикет за български продукт министър Вътев посочи, че за целта е необходим сериозен маркетинг. Всичко в такъв продукт трябва да е българско, с изключение на специфични подправки или опаковки, които не се произвеждат в страната. Земеделският министър допълни, че също е необходим безкомпромисен контрол, както и самоконтрол между конкурентите, за да не се компрометира марката.

Обединението на земеделските производители в кооперативи е другата задача пред сектора, за да участват фермерите в справедливото разпределение на добавената стойност, стана ясно още от думите му.

18-ят Национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни в Калофер е под наслов “Да запазим заедно българското”. 

На събора бяха представени характеристиките на местните породи сиво искърско говедо, българско кафяво говедо, каракачански кон, дългокосместа калоферска коза, средностаропланинска, дъбенска и каракачанска овца и българско овчарско куче. Министър Вътев награди с купи и грамоти животновъди, които представиха стадата си.