Относно действията на МВР срещу практиката за купуване на гласове по време на предизборни кампании, каквато отново предстои през месец март, вътрешният министър Иван Демерджиев каза в Плевен, че в цялата страна има точки с доказана такава практика.

„С много засилена оперативна работа ще противодействаме на купуването на гласове. Набелязали сме мерките и сега ги коментираме отново при посещенията си във всяка областна дирекция на МВР“, каза вътрешният министър пред журналисти в Плевен.

Той поясни, че всъщноост криминалният контингент в страната няма определена специализация:

„Когато набележиш криминалния контингент и работиш с него по-интензивно по линия на оперативната работа, при всички случаи се противодейства и на купуването на гласове. Ние нямаме за цел да изолираме някакъв точно определен криминален контингент, който прави това.

Установи се, че едни и същи лица се занимават с наркотрафик и с нелегална миграция и сега същият този контингент ще се включи в купуване на гласове“.

Демерджиев допълни, че всъщност вече има случаи на задържани купувачи на гласове в предходни предизборни кампании.

Той подчерта, че гласуването с хартиена бюлетина представлява минус в смисъла на това, че води до по-засилен интерес към купуването на гласове.

„На миналите избори интересът беше доста вял, но сега ще бъде по-голям. Набелязали сме местата, районите и хората, които се занимават с тези практики. Работим с тях и обкръжението им“, каза министърът на вътрешните работи.

На въпрос на Дарик радио относно работата на МВР за засилване на съвместната работа между министерството и местните власти, министър Демерджиев каза:

„Навсякъде съм дал указания, които не са свързани само с избори. Нещо повече – предстои с местните власти да направим съвместни планове, по които малките и не толкова малки населени места, в които няма постоянно полицай ще наситим с полицейски сили, включително сили на Жандармерията и на Главна дирекция Национална полиция, какъвто ресурс имаме. За съжаление щатовете по места не са достатъчни и работим за това, да осигурим повече полиция на терен, защото важни са тези полицаи, които са с униформа и които са между хората“.

В Плевен, вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работни Иван Демерджиев беше посрещнат от старши комисар Веселин Вътов - директор на ОД на МВР - Плевен.

Заедно с вътрешния министър бяха заместник министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов, областният управител на област Плевен Иван Петков, ръководители на съдебната власт на местно ниво и секратарят на Община Плевен Паулина Кирова. 

На срещата ОДМВР - Плевен представи своя годишен отчет – анализ за дейността през изминалата 2022 година.