Има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър - Васил Василев. Решението е в ръцете на директора. Ако този директор не извади сам себе си от блатото, мога да ви обещая, че блатото ще бъде пресушено. Това заяви на пресконференция служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

"Срокове не мога да поставя, но едва ли такава проверка става за един ден. Не приемам подписки, в които директор моли служителите по такъв начин, че, както казваше дон Корлеоне, да не му откажат. Тези подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето", каза още Минеков.

Валери Йорданов си обръсна главата и настоя за оставката на шефа на Народния театър

"Има подписка, която само преди няколко дни беше от 600 човека, в подкрепа на Александър Морфов, Явор Гърдев и Захари Карабашлиев, с ясно желание кой трябва да бъде освободен и с желание да бъдат освободени не само двете лица, които са началник на кабинета и шефката ПР, но и самият директор. Мисля, че тази подписка вече върви към 800 подписа", добави той.

"Тази проверка не е изключително финансова проверка. Това е проверка, цялостно, за дейността, за спазване на правилника, за освободените, кои са освободени, по какви причини, и кои са назначени, също - с какви качества и поради какви причини. Тъй като числото освободени вече е впечатляващо. Вероятно, сте запознати с хората, които са били помолени да напуснат. Обезщетенията, които са получили, също са впечатляващи, но нещата не са само във финансов аспект" каза министърът на културата.

Актьори от Народния театър „Иван Вазов” подеха подписка в подкрепа на режисьора Александър Морфов

"Мога да ви кажа, че министър може да командва избор на директор, ако го пожелае, но това е изключително вредно. Защото от тук нататък ще се появяват министри, които, както и в миналото, ще бъдат ще бъдат такива, които преценяват кой има качества а кой му е удобен", каза проф. Минеков.

На пресконференцията в Министерството на културата присъстваха актьорите от Народния театър - Албена Колева и Валери Йорданов, които обявиха, че протестират срещу хаоса в Народния театър.

Директорът на Народния театър: Културните институти не могат да бъдат трибуна на политическа пропаганда

"В антракта на спектакъл една от стените, по които трябва да се катеря, падна. Просто падна. Двама души пострадаха, извика се линейка и ги откараха. Казвам - може и да е случайно, но кой знае. След това изиграх още два спектакъла на "Хъшове" и вече не се катеря. Просто пипам стената, правя се, че ми е много студено на пръстите и не се катеря. Щом се стига дотам, че актьорът трябва да проверява декора и да проверява дали ще оцелее до края на спектакъл, значи май нещо не е наред", каза Валери Йорданов.

Снимка: БГНЕС

Актьорът заяви, че лично той не е доволен от реакцията на Министерството на културата. "Защото очаквам моментални реакции. Може би трябва някой да загине, за да се вземе отгоре решението. От друга страна, запознавайки се със законите и уредбата в България, на тях май са им вързани ръцете. Няма какво да направят. Ситуацията е патова", каза Йорданов. 

Захари Карабашлиев напуска Народния театър

"Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър "Иван Вазов". Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда", се казва в изпратено до медиите отворено писмо. То е подписано от близо 50 актьори от трупата на Народния театър. Според официалния сайт на театъра в трупата са общо 74 актьори.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм