Деца и ръководители от седемте чуждестранни танцови формации, участващи в тазгодишното 24-то издание на Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници“ и училището домакин – ОУ „Елисавета Багряна“, гостуваха в Областна администрация Сливен.

Те бяха посрещнати сърдечно и топло от областния управител Минчо Афузов и неговия заместник Антоний Андонов. В началото на срещата  Афузов приветства гостите с добре дошли в България и Сливен и разказа накратко за региона и неговото място в историческото и икономическо развитие на страната, акцентирайки върху ролята му за Българското Възраждане и богатото му културно-историческо наследство.

От своя страна гостите на сливенския фестивал от Грузия, Молдова, Полша, Румъния, Словакия, Сърбия и Турция също представиха своите държави, градове и състави, и изразиха благодарност за добрата организация, за гостоприемството и възможността да покажат колорита на своя традиционен фолклор и танцово изкуство и да създадат нови приятелства.

„Благодаря ви за вашия труд, за това, че толкова добре изучавате и представяте вашия фолклор. Резултатите от вашата работа и самите вие сте най-добрият пример за това как местните различия  могат да се превръщат в транснационални мостове. Вие сте хората, които строят мостове между културите и държавите, строите обединена Европа и един обединен свят“, каза в обръщението си към гостите областният управител Минчо Афузов.

Традиционното посещение в Областна администрация завърши с размяна на подаръци и обща снимка на гости и домакини.