България продължава подготовката за приемане в еврозоната, коментира заместник-министърът на финансите Методи Методиев.  По думите му, за да изглежда процесът автоматичен за гражданите, се разчита на партньорство между бизнеса и държавата.

Методиев изрази надежда инфлацията в страната да спада все по-осезаемо.

Стъпката към еврозоната поражда много ангажименти за държавата и бизнеса, коментира на конференция заместник-министърът на финансите Методи Методиев. По думите му за гражданите процесът е по-пасивен, тъй като банковите сметки ще се превалутират автоматично. Той припомни, че бизнесът трябва да се подготви да обозначава цените в лева и в евро. Методиев обърна внимание, че валутният курс, за който много се спекулира, ще остане такъв, какъвто е от 24 години.

Борисов: Губил съм избори и знам колко е тежко. Разбира се, повече съм печелил

Зам-министърът подчерта, че един месец след въвеждане на еврото, левът ще излезе от обращение.

Методиев отбеляза, че разходите за изчисляване на цените ще са за сметка на бизнеса и не се компенсират с публични средства, но държавата ще направи всичко възможно тези разходи да са минимални.

Той припомни неприетите от парламента законодателните инициативи, свързани с еврото. По думите му страната ни продължава подготовката за приемането на общата европейска валута, но обърна внимание, че данъчните облекчения и социални разходи формират рискове за дефицит на държавния бюджет над 3% от брутния вътрешен продукт.

Финанси следизборно: Икономическите планове на партиите от 49-ото НС

Управителят на БНБ Димитър Радев изтъкна, че България не се намира в лоша позиция все още по отношение на присъединяването към еврозоната. По думите му голяма и важна част от пътя към Еврозоната вече е изминат, като страната ни не е в началото на този процес, а на финалната права. Радев очерта няколко групи от предизвикателства, които трябва да бъдат преминати. Сред тях са номиналните критерии за конвергенция, мерки срещу изпирането на пари, рамковата несъстоятелност и управлението на държавните предприятия,  както и законодателна програма.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм