В работната среща участваха областният управител Иво Атанасов, заместник областният управител Ани Арутюнян, представители на ОД на МВР, Гранично полицейско управление, Сектор „Пътна полиция“, видинския отдел на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и управата на Дунав мост Видин – Калафат.

Присъстващите обсъдиха въпроси, свързани с организацията на движението към Румъния, както и намаляване предпоставките за пътно транспортни произшествия. На срещата стана ясно, че трафикът към гранично контролно пропускателните пунктове Връшка чука и Брегово също е увеличен, а между селата Димово и Бела има четири участъка с концентрация на пътни инциденти.

Заинтересованите страни изразиха единодушното си мнение, че причините за проблема с опашките с тежкотоварни автомобили са комплексни. Решение в дългосрочен план би било изграждането на високоскоростния път до Ботевград, както и разширение на капацитета на ГКПП, категорични бяха участниците в срещата.

     По думите на областния управител Иво Атанасов, една от причините за увеличения трафик на тежкотоварни автомобили към Видин, е преустановеното ползване на фериботите при Оряхово и Никопол, поради ниското ниското ниво на р. Дунав.

 На срещата  директорът на ОД на МВР Петър Коцин отбеляза, че служителите на реда осъществяват пропускателен режим, но стои проблемът със спешните случаи.

Началникът на  видинския отдел на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ Иван Иванов отбеляза тревожната тенденция ТИР-ове да преминават през града, както и автомобили, превозващи опасни товари, в момент, когато се извършва ремонт на централния булевард „Панония“.

 Областна администрация Видин търси варианти за справяне с проблема, който от години не намира своето решение, за да опази живота и здравето на всички жители на видинска област.

Областният управител Иво Атанасов се ангажира да постави въпроса пред министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и транспортния министър Георги Гвоздейков на среща в София, още днес.