„МБАЛ-Добрич“ АД надгради своята дейност, като закупи за отделението по Клинична лаборатория един от най-добрите апарати за изследвание на бактерии и гъбички, и определяне на тяхната чувствителност спрямо антибиотиците.

Оборудването е на една от водещите фирми на  пазара за лабораторна диагностика – френската Biomerieux – модел VITEK 2 и е единствен подобен на територията на област Добрич.

Системата е напълно автоматизирна  като не предполага никакъв вариант за грешка с абсолютна точност над 99%, при анализ съобразен с актуалните европейски стандарти.

Най-голямото предимство на апарата, освен точността, е бързото тестване и отчитане на резултатие в рамките на 6 до 12 часа в сравнение с изследванията до момента, изискващи 3-4 денонощия, съобщава д-р Георги Желязков – изпълнителен директор на „МБАЛ-Добрич“ АД. „Горди сме, че притежаваме такава апаратура, защото тя е от полза за лекуващите лекари и пациентите като дава възможност за точно и бързо определяне на микроорганизмите и чувствителността им към антибиотици. Това може да бъде животоспасяващо при лечението на пациентите в „МБАЛ-Добрич“ АД и жителите на областта“, казва Желязков.