Американски учени твърдят, че са открили корените на процеса, с който мазната храна предизвиква сърдечносъдови заболявания, предаде ЮПИ. Наситените мазнини нарушават биологията на лигавицата на червата и на бактериите, които участват в разграждането им. Те произвеждат съединение, което макар и да участва в храносмилането, може да допринася и за сърдечносъдово заболяване.

Експерименти с животни показаха, че микробиомът в червата, т.е. бактериите, които ги покриват, имат ключова роля в този процес, обяснява Мариана Байндлос от медицинския център на университета "Вандербилт" в Нашвил. Епителните клетки, които покриват червата, и микробите в тях си взаимодействат. Това е здравата среда. Промени в тях могат да се отразят на здравето.

Метаболизмът е най-бърз на една година, а след 60 сериозно се забавя

За изследването си американските учени са проверили дали затлъстяването се отразява на равновесието между епителните клетки и микробиома с животински модели. Резултатите им показват, че храната с много мазнини предизвиква възпаление и уврежда епитела в червата.

Червените и преработените меса повишават риска от сърдечни заболявания

Това нарушава функцията на генериращите енергия митохондрии и клетките на червата произвеждат повече кислород и нитрати. Процесът стимулира увеличаването на вредни микроби, като Е. коли, и производството на метаболита триметиламин от бактериите. Черният дроб преобразува това съединение в негов окис, който се свързва с развитието на атеросклероза, или натрупването на мастни плаки по артериите.

Атеросклерозата е водеща причина за сърдечносъдови заболявания.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук