С военноисторическа възстановка „Защитата на Каварна – подвиг и мъжество” ще бъде отбелязана 145-годишнината от героичната отбрана на каварненци срещу развилнелите се башибозушки и черкезки орди. Историческите персонажи  и събития ще оживеят за трети път пред жителите и гостите на добруджанския морски град по инициатива на Община Каварна. Възстановката се организира от общинската администрация и РК „46-и пехотен Добрички полк”. Над 100 възстановчици от цялата страна ще вземат участие в пресъздаването на драматичните юлски дни на 1877 година. Събитията ще бъдат пресъздадени с автентични огнестрелни и хладни оръжия от периода. Униформите, дрехите и снаряжението на участниците са изработени в пълно съответствие с оригинални образци. Историческият реализъм ще бъде гарантиран от пълноразмерни копия на оръдия от времето на Руско-турската освободителна война и ефектна пиротехника.

През лятото на 1877 г. в разгара на войната турското командване решава Добруджа да бъде опустошена, за да се затрудни евентуално руско настъпление. Мобилизирани са паравоенни формирования от местни мюсюлмани, известни като башибозук , черкези, татари и цигани. Към тях се присъединяват прогонени от руснаците в Северна Добруджа мародери. Опустошени са десетки добруджански села, избити са стотици българи – мъже, жени, деца и старци. 3-хилядна орда обсажда Каварна. След като не получават съдействие и гаранции за живота и имота си от официалната турска власт каварненци решават с оръжие в ръка да  защитят правото си на свобода. В продължение на три дни, под ръководството на местния търговец  Андрей Василев – Амира защитниците отблъскват атаките на жадните за плячка и кръв мародери. Командването на турския гарнизон в Хаджиоглу Пазарджик дава на нападателите две оръдия, с чиято помощ е сломена отбраната. Развилнелите се башибозуци и черкези влизат в града, който е наполовина опожарен и разграбен. Каварна е спасена от пълно унищожение от Еранос Ераносян – арменец, телеграфист на турска служба, който без знанието на началниците си уведомява посланиците на Великите сили за избиването на християнското население в Каварна. Под натиска на дипломатите турските власти изпращат редовна войска – два кораба с морски пехотинци, които прекратяват безчинствата на мародерите и извеждат оцелелите жители на града. С тях е и Еранос Ераносян, който е прострелян смъртоносно от мародерите.

Началният час на възстановката е 19:00 на 23 юли 2022 г., събота. Сцена на мащабната реконструкция на драматичните събития е площадът пред църквата „Св. Успение Богородично”.

Последните новини от Добрич